v sobotu 29.8. v 10 h na Olšanech

Názory

Asi už to neplatí ?

(1.6.2015)

Ale mělo by.  Dříve bylo takové heslo, kterému není   třeba  se ani  dnes  vysmívat.  “Rodina – základ
státu“.  Nechci tu hovořit  jen  o dětech,  které  žijí   život podle toho, v jaké rodině  vyrůstají  a jaké mají domácí  zázemí.  Dnešní děti mají daleko větší možnost ochrany a  obrany  proti  násilí  na nich páchaných.  Mě v  tuto chvíli zajímá více přístup rodinných příslušníků mezi  sebou,  mezi  dospělými, mezi rodiči a prarodiči, mezi manžely a partnery a mezi  dospělými  dětmi a rodiči. Z práce v komisi pro bytovou politiku a komisi  sociální  se velmi často setkávám s případy, kdy stát, v tomto případě  Městská část Prahy 3, má vlastně suplovat rodinné  vztahy  a řeší  rodinné neshody, nesrovnalosti  a  nenávist. Důvodem  častých  žádost í  o přidělení bytu je neshoda v rodině, nevraživost  mezi  sebou, nesoulad mezi  tchýní a přítelemči manželem dcery, nebo prostý fakt,  že  chceme založit rodinu, nebo se nám již dítě narodilo. A  státe , starej  se o nás.  Někdy i  příjmy rodiny jsou  dostačující,  že není  důvod přidělovat takové rodině byt,  který  by  zachránil skutečně  potřebnou  rodinu .  Takové uvedené důvody  skutečně nemohou zakládat  nárok  pro přidělení obecního bytu.  Zrovna tak přidělení místa v domově s pečovatelskou službou těm seniorům, kteří  nemají  vážnější  zdravotní problémy, než jaké odpovídají  jejich věku.  Ani zde stát nemůže zaskakovat za rodinu. Nemůže umísťovat babičky a dědečky v DPS jen proto, že děti či vnuci chtějí  bydlet  sami.  Členové sociální komise velmi pečlivě a za pomoci lékařů, kteří  jsou  členy komise, posuzuj   jednotlivé žádosti  a všechny seniory,  kteří  tuto službu potřebují ,  se snaží zařadit co nejdříve do těch zařízení, která odpovídají  danému stupni  jejich nemoci a stáří.   Ale jak už jsem uvedla v  úvodu , rodina by měla být první, kdo pomůže . Dětem i  babičkám a dědečkům. A proto si pořád myslím, že platí, „ RODINA JE ZÁKLAD  STÁTU“.

Alena Hronová, komise pro bytovou politiku RMČ - Praha 3