v neděli 12.7. vycházka

Názory

Sloup doby Temna

(25.2.2020)
rmsrmsProhrou protestantů v bitvě na Bílé hoře 8. listopadu 1620 byla zahájena násilná rekatolizace českých zemí a tím upevnění moci Habsburků, kteří se zbavili představitelů českých protestantů krvavou exekucí na Staroměstském náměstí 21. června 1621. Následné války vysílily české země, značně snížily počet obyvatel … skončily až v roce 1648 Vestfálským mírem.
Nadohled týnského chrámu, na kterém kdysi visel husitský symbol kalich a kde kázal husitský biskup Jan z Rokycan, na Staroměstském náměstí byl postaven mariánský sloup se sochou anděla probodávajícího kacíře (v roce 1652 byl vysvěcen za účasti císaře Ferdinanda III. Habsburského), u kterého v dalších letech byly pořádány slavnosti připomínající vítězství katolíků na Bílé hoře.
Při stoletém výročí vzniku Československa jsme si připomněli i revoluční akt vlastenců vedených Františkem Sauerem ze Žižkova, kteří povalili mariánský sloup na Staroměstském náměstí 3. listopadu 1918. Tak splnili záměr již z doby našeho národního obrození. Prezident T. G. Masaryk: „Když Pražané tu sochu odstranili, jsem sám tomu rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás.“ … a je zase! Úsilím „vatikánské“ katolické církve a jejích přisluhovačů (v posledních letech především pražský radní Wolf) dochází v rámci protičeského přepisování dějin k výstavbě repliky sloupu kolaborace, na který bude hledět socha Mistra Jana Husa. Místo popraviště českých pánů není patřičně respektováno k úctě.
Pavel Ambrož, společenství Komuna v ZKČ