20.11. v 17 h beseda

(Nedaleko od stanice metra Můstek

Za pár let do důchodu…

(23.9.2018)

…co mi radnice ve stáří nabídne? Nabídka zájmových činností a akcí (i se slevou) pro seniory je, ale důchodců přibývá a stárnou. Bude nabídka dostatečná i v dalších letech? Jsou organizace městské části připraveny? Například poučila se pečovatelská služba od některých zavedených „neziskovek“ (Hewer, z.s.; Život 90, z.ú.…)? Rozšiřuje služby opatrovníků, pečovatelek, ošetřovatelek a zdravotních sester důchodcům v jejich domácnostech? Zajišťuje i doprovod a dopravu za jejich potřebami, jsou-li pohybově omezeni? Pomůže jim i s vyřizováním správních úkonů? Má k tomu nutnou síť základen tvořených stacionáři i domovy se stravovacími a hygienickými službami? Určitě nebudu potřebovat úřednici-ombudsmanku, když se o mne postarají kvalifikované sociální pracovnice v poradně na úřadě městské části nebo mne navštíví doma. Máme takové?

A co dostupnost zdravotnictví? Lze vyřídit svůj zdravotní problém u praktického a odborných lékařů na jedné nejbližší poliklinice, nebo mne čeká městská turistika za vyšetřeními po všech těch roztroušených ordinacích? Má poliklinika svou lékárnu? Je zajištěna lékařská a lékárenská pohotovost?

A střecha nad hlavou? Když mne pan domácí ze soukromého bytu vyhodí, přidělí mi dostupné bydlení radnice? Budu schopen zaplatit nájemné v obecním bytě?

Že ne?…tak to, občané, od radnice vyžadujme. Nenechme žádného seniora nebo invalidu opuštěného. Každý má právo na spokojený život.

Pavel Ambrož, člen Zastupitelstva MČ Praha 3