20.11. v 17 h beseda

7. prosince Obvodní konference

(Nedaleko od stanice metra Můstek

Drahé byty

(1.6.2018) V roce 1991, kdy nájemné činilo 2,80 Kčs/m2, zastupitelé, krom členů KSČM, se rozhodli zbavit starostí o údržbu větší části bytového fondu prodejem nájemníkům. Městské části měly zůstat paneláky a vybrané domy na hlavních ulicích. Dle tehdejších pravidel pro Prahu 3 byla cena do cca 2 tisíc korun za m2. Kupující splácel deset let a část ze zaplacených peněz (výše částky dle stáří nemovitosti) mohl zpětně čerpat na opravu domu. Navíc byl založen fond obnovy, od kterého lze získat bezúročnou půjčku na opravu společných částí domu. Byl to projev zájmu radnice o dosažení zlepšení vzhledu fasád domů. I přes tuto snahu o cenovou dostupnost už tehdy sociálně slabším nájemníkům, především seniorům, často s koupí pomáhaly jejich rodiny. Od začátku byli nájemníci při rozhodování o koupi pod tlakem neustále se zvyšujícího nájemného. V roce 2002 již byl m2 za 37 Kč. Ale znal jsem předsedy domů, kteří dokázali při příspěvku do fondu oprav pod 25 Kč/m2 postupně dát do pořádku dům během pěti let. Ale už dlouho jsou nájmy v obecních domech nad stokorunou za m2 a tak se z městské části vytrácejí starousedlíci. I pravidla prodeje obecních domů se od roku 1995 postupně zpřísnila (žádné zpětné čerpání, naopak jednorázová platba nutící kupující vzít si hypotéky) a koupě bytu se prodražuje. Poslední květnový pokus o prodej paneláků z cenou přes 30 tisíc Kč/m2 je nutno hodnotit, že radní nebyli schopni / ochotni včas reagovat na uměle vyšroubované ceny nemovitostí v Praze. Do prodeje byly nasměrovány všechny zbylé domy obce bez ohledu na potřeby očekávaného zákona o sociálním bydlení!
Pavel Ambrož, člen Zastupitelstva MČ Praha 3