PETICE

www.facebook.com/kubadnes

19.12. v 15 h na radnici

zasedání ZMČ

Potřebujete se setkat se zastupiteli,
s vedoucími představiteli KSČM z Prahy 3 ?
NÁVŠTĚVNÍ HODINY
vždy ve čtvrtek od 17 do 19 hodin
v Baranově 1833/11

Pořádá SPaS  v budově DOS
(Churchillovo náměstí v Praze 3)

(Nedaleko od stanice metra Flora a zastávky tramvaje Radhošťská)

Pomníky

(28.9.2017) Franta Sauer a další Žižkováci po vyhlášení republiky v listopadu 1918 na Staroměstském náměstí strhli „mariánský“ sloup - symbol vítězství spojenců, katolické církve a císařského rodu Habsburků, jejich netolerance a útisku českých poddaných. Pomníkem se stal čin, na který se nezapomnělo. Pražské zastupitelstvo v září svým rozhodnutím se přihlásilo k české státnosti a jeho republikovému zřízení a k názorové toleranci.
V Praze 3 máme pomníky a pamětní desky, o které bychom se měli zajímat. Škoda, těch, které zmizely při opravách fasád, a také že za poslední čtvrtstoletí nových přibylo jen několik, ač mnoho významných osobností v naší městské části žilo a pracovalo. A prospělo by v ulicích a na náměstích mít informační tabule o životě osobnosti nebo o bývalé usedlosti, po níž má místo jméno. Ale jsou i zajímavé stavby, kde by bylo dobré sdělit návštěvníkům, kdo je postavil a pro jaký účel je postavil. Příznivce fotbalové Viktorky by mohla zajímat informace o její historii před vstupem na stadion. V září po sto dvacáté první doběhli běžci z Běchovic na Žižkov. Stálo by to za trvalou připomínku běžeckého závodu, nejstaršího v Evropě, v cíli u Pražačky. Naše největší náměstí je pojmenováno po významném českém králi. Ale na náměstí v parku, který chceme obnovit, někdo chybí. Podobně nedaleko na dalším náměstí chybí připomínka na skladatele české hymny. Proto navrhuji vypsat soutěže na sochy Jiřího z Poděbrad, Františka Jana Škroupa a běchovického běhu.

Pavel Ambrož, člen Zastupitelstva MČ Praha 3