17.12. od 15 h na radnici zasedání

(Nedaleko od stanice metra Můstek

Zodpoví dotazy 30 dní po hlasování o věci

(20.1.2017)

Na prosincovém zasedání zastupitelstva byl projednáván nejdůležitější bod jednání v roce - rozpočet městské části na další rok. Po úvodním slovu předkladatele, zástupce starostky Materny, bylo sděleno, že na dotazy a připomínky z pléna bude písemně reagováno do 30 dní po zasedání. A tak zazněla plejáda názorů většiny opozičních zastupitelů i přihlášených občanů. Radní dle jejich dohody drželi bobříka mlčení. Ústní odpovědi se nikdo nedočkal. Rozpočet byl odhlasován a po té duch demokracie, pokud se vůbec na tato jednání dostavuje, se mohl vrátit z přestávky k dalšímu bodu jednání. Prokoaliční článek do radničních novin již vyšel nebo je připraven. O vyjádření opozice si redakce možná řekne později. Zlozvykem neodpovídat na dotazy, slibovat písemnou odpověď do 30 dní, která často ani nevznikne, trpí žižkovská radnice od počátku devadesátých let a velice rychle se jím nakazí každý radní vládnoucí koalice. Předsedající často zapomíná vyzývat předkladatele k závěrečné řeči po ukončení diskuse. Dříve na zasedáních obvodního národního výboru, jehož jednání jsem v osmdesátých letech navštěvoval, radní poslancům odpovídali vždy a před hlasováním o věci. Proč to nejde dnes? Na podzim nás čekají volby do poslanecké sněmovny. Mnozí z radních se určitě objeví na kandidátkách politických stran. Ale občane, chceš zvolit poslancem člověka, který není schopen nebo ochoten odpovídat na dotazy oponentů již na nižší úrovni samosprávy?

Pavel Ambrož, člen Zastupitelstva MČ Praha 3