17.12. od 15 h na radnici zasedání

výroční členské schůze ZO
7. prosince Obvodní konference

(Nedaleko od stanice metra Můstek

Umíral s pocitem svobody?

(13.11.2016) Každoroční zpráva sdělovacích prostředků přišla letos druhou listopadovou neděli: Na Karlově náměstí zemřel v pouhých 31 letech věku člověk bez domova, první v nastupující zimě. Umrzl, a to v Praze jeKaždoroční zpráva sdělovacích prostředků přišla letos druhou listopadovou neděli: Na Karlově náměstí zemřel v pouhých 31 letech věku člověk bez domova, první v nastupující zimě. Umrzl, a to v Praze ještě nenasněžilo a teplota nespadla pod mínus pět stupňů. Bezdomovci umírají po celý rok, po celé období „svobody a úspěchů“ nového řádu české společnosti od roku 1990. Starý řád práce a sociálních jistot byl zatracen Listopadem 1989 a dosud je zesměšňován, ale nový řád produkuje nezaměstnanost a chudobu neúspěšných lidí, vedoucí i ke ztrátě jejich domova. Záchranná sociální síť je děravá. Neexistence fungujícího státního systému návratu vyděděnců do společnosti a nedostatek sociálních zařízení a služeb obcí, včetně bohatého hlavního města Prahy, nenahradí miliony korun dotací charitativním a tzv. neziskovým organizacím. Už se blíží vánoční svátky, kdy opět televize nám ukáže záběry, jak o Štědrém dni charita a arcibiskup hostí několik stovek chudých a primátorka vydává polívku na Staroměstském náměstí. Ale kolika z desítek tisíc bezdomovců bylo nabídnuto trvalé ubytování, rekvalifikační kurz a pracovní smlouva, a to dřív než svůj život s námi, zatím šťastnějšími, vzdají a přejdou do opozice vůči společnosti se všemi negativy, které se členům společnosti nelíbí? Je na čase vrátit se k původnímu výkladu hesla Velké francouzské revoluce „Volnost, rovnost, bratrství“, než bylo pokřiveno mamonem kapitálu.

Pavel Ambrož, člen Zastupitelstva MČ Praha 3