17.12. od 15 h na radnici zasedání

7. prosince Obvodní konference

(Nedaleko od stanice metra Můstek

Kam s ním ?

(7.10.2016) První pohled Pražáka při východu z bydliště na ulici ulpí na skladišti aut. V době, kdy se ve světě zkouší provozování aut bez řidiče, nemá Praha ještě vyřešeno parkování aut, osobních i firemních, obyvatel i návštěvníků. Ulice v památkovém centru mají středověkou šířku a v širším centru, kam patří i Praha 3, jsou ulice postavené dle norem před rozvojem automobilismu. Od šedesátých let se naplňují ulice auty, až se v osmdesátých a především devadesátých letech přechází z podélného na šikmé stání částečně zabírající i chodník – někde dochází k omezení jejich průchodnosti. Územní rezervy pro vznik garáží byly zastavěny dalšími bytovými domy. Dvory blokové zástavby byly „privatizací“ a restitucí majetkově rozděleny. Nabídka P+R stání neodpovídá poptávce. Půjčování a sdílení aut se dostatečně nerozšířilo (kvůli cenám?). Městští radní za čtvrtstoletí vymysleli jen regulaci stání aut na ulicích postupně se rozšiřujícími zónami placeného parkování. Nyní město začíná hledat místo pro nové kapacitní garáže a parkoviště, ale bude nuceno najít především finance na výkup pozemků a výstavbu. Už dávno měl Pražák zvážit: „Potřebuji auto, kdy a jaké? Vlastnit auto, ale kde a za kolik budu parkovat?“, a návštěvník Prahy: „Mám ztrácet čas vjížděním do centra města a hledáním místa k zaparkování?“... Ale existuje alternativa? Dostačuje kapacita a jízdní řády hromadné dopravy - městské, předměstské i dálkové?

Pavel Ambrož, člen komise pro dopravu Rady MČ Praha 3