17.12. od 15 h na radnici zasedání

7. prosince Obvodní konference

(Nedaleko od stanice metra Můstek

Dotace na spásu ?

(1.7.2016) Na březnovém zasedání zastupitelstvo schválilo dotace městské části. V dotačním programu pro sociální oblast a zdravotnictví byl největší převis poptávky žadatelů nad vyčleněným dílem peněz na dotace z rozpočtu. Mezi plně uspokojenými žadateli byla i Armáda spásy v České republice, z.s. (AS). Dostala celou žádanou částku 99 tisíc Kč na podporu návazných služeb v sociální oblasti poskytovaných na území MČ nebo občanům MČ: Komunitní centrum AS – Tvůrčí dílna U štědrého srdce. Asi z důvodu vyschnutí penězovodu ze zahraniční centrály AS, její místní šéf oznámil klientům ukončení sociální části provozu AS, což se uskutečnilo již na začátku května, a dne 31.5. předal výpovědi nájemních smluv vlastníkům prostor v Biskupcově 34 a 36. Zbylý menší skladový prostor v Biskupcově 38 pravděpodobně bude přeměněn na onu dílničku uvedenou v žádosti o dotaci. I když, dle sdělení jednoho klienta, šéf AS údajně prohlásil, že chce peníze využít na něco jiného. Zrušením sociální části provozu AS, zaměření požadavku na dotaci ztratilo oprávnění žádat z dotačního programu určeného pro sociální oblast. Žádost měla AS uplatnit v jiném programu (např. pro oblast kultury) nebo žádat o dotaci mimo vyhlášené programy. Městská část by 99 tisíc korun neměla vyplatit AS, protože nebyla vysoutěžena dle pravidel. A je škoda, že tyto peníze nevyužije jiná organizace, která chtěla provádět sociální činnost, tak potřebnou mnoha našim obyvatelům.
Pavel Ambrož, člen dotačního výboru ZMČ Praha 3