v sobotu 17.9. v 9 h v sídle KSČM

v sobotu 7.11. v 11 h na Olšanech
pietní akt u čs. rudoarmějců

KSČM PRAHA 3Zprávy OV

Zprávy OV

Postavení žen v obvodní organizaci

(25.2.2015)

Na VIII. sjezdu bylo rozhodnuto o ustavení komise žen při ÚV. Žel jeho hlavní náplní činnosti se stalo zajištění rovnosti mezi muži a ženami v obsazování veřejných i stranických funkcí. Po návratu našeho státu do kapitalismu jsem očekával, že takový aktiv komunistické strany bude řešit všechny problémy života žen (pracovní, sociální, rodinné…) podobně, jak to mají ve stanovách komise mládeže při ÚV a KV. Přesto i u nás sledujeme zapojení žen ve stranické činnosti. K dnešnímu dni je poměr žen a mužů 7:5. A jaké máme zastoupení žen ve stranických funkcích v Praze 3? Místopředsedkyně obvodního výboru, předsedkyně obvodní revizní komise, 2 členky z 5 členů ve výkonném výboru obvodního výboru, 4 ze 13 v obvodním výboru, 4 z 5 v obvodní revizní komisi, 1 z 3 v obvodní rozhodčí komisi, 4 ze 12 předsedů ZO. V dalších funkcích v základních organizacích je situace různá, dle které ZO, ale celkově vyrovnaná. Na kandidátce v posledních komunálních volbách obsadily ženy 14 z 35 míst a občané nám zvolili na radnici 1 muže a 1 ženu. Je nutno ale přiznat, že do poslaneckých a senátních lavic jsou zatím navrhováni především muži.

Všem soudružkám děkuji za jejich aktivní odpovědný přístup v činnosti ve straně a pro stranu na veřejnosti. Doufám, že využijí své početní převahy a na podzimních výročních členských schůzích a obvodní konferenci zvolí nejen své osvědčené pilné zástupkyně, ale najdou mezi sebou i nové. Očekávám i návrhy Levicového klubu žen v Praze 3 na nové aktivity a spolupráci v našich prostorách v Baranově ulici, ale i na veřejnosti.

Pavel Ambrož, předseda OV